Vacature schrijven: In 9 stappen jouw vacature naar een hoger niveau.

Vacature schrijven, maar dan aantrekkelijk en vindbaar

Als online marketeer richt ik me vaak op het optimaliseren van websites, pagina’s en berichten om ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast aantrekkelijkheid is het echter ook belangrijk dat vacatures goed vindbaar zijn. Een aantrekkelijke vacature schrijven zonder dat er bezoekers komen levert namelijk geen resultaat op.

Vacature schrijven tips

In mijn werk als personeelswerver heb ik sinds 2019 steeds meer vacatures onder ogen gekregen. Met mijn online marketingachtergrond heb ik een aantal verbeterpunten ontdekt die ik graag met jullie deel in dit artikel.

De insteek van een vacature is natuurlijk om personeel aan te trekken. Daarom is het belangrijk om een aantrekkelijke tekst te hebben die mensen vinden wanneer ze op zoek zijn naar een baan.

Als voorbeeld gebruiken we een vacature die we op internet hebben gevonden en enigszins anoniem hebben gemaakt. We hebben niets anders aangepast. Hieronder bespreken we de verbeterpunten van deze vacature.

1. Vindbaarheid

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen die op zoek zijn naar een baan, zoeken op het woord “vacature” gevolgd door de functienaam. Als het woord “vacature” niet vaak genoeg op je website voorkomt, zul je nooit gevonden worden. De onderstaande vacature bevat niet het onderwerp waarop je gevonden wilt worden, waardoor je minder bezoekers zult krijgen dan gewenst. Volgens Google moet het onderwerp waarop je gevonden wilt worden ongeveer 2-4% van de tekst uitmaken. Met andere woorden, in een vacaturetekst van 100 woorden wil je 2 tot 4 keer de combinatie “vacature functietitel” plaatsen. Combinaties zoals “Vacature: Functietitel in de plaats ……” tellen natuurlijk ook mee.

Voor meer tips over vindbaarheid verwijs ik je graag naar een whitepaper die ik heb geschreven over dit onderwerp. Je kunt de whitepaper hier downloaden: Personeel werven tips: SEO

2. Maak de vacature wervend

In de voorbeeldvacature valt het op dat er eigenlijk weinig echte informatie wordt gegeven. Hoe kun je lezers interesseren om te solliciteren als de vacature niets zegt over de arbeidsvoorwaarden, de organisatie of het werk? Houd hiermee rekening mee met een vacature schrijven.

Hier zijn een paar voorbeelden van verbeteringen:

 • Beschrijf wat de functie inhoudt: Het is vanzelfsprekend dat de kandidaat zijn of haar werk goed moet doen en moet rapporteren aan een leidinggevende. Maar wat ontbreekt is informatie over het soort installaties waaraan ze zullen werken en het type klanten van de organisatie.
 • What’s in it for me?: Vermijd het gebruik van nietszeggende termen zoals “goed(e)”, “passend”, “uitzicht op”, “eventueel een”, enzovoort. Deze termen overtuigen sollicitanten niet om te solliciteren. Geef in plaats daarvan duidelijk aan wat de voordelen zijn van de functie en waarom sollicitanten ervoor zouden moeten kiezen.

3. Snelheid

Wist je dat mensen binnen 3 seconden beslissen of ze iets gaan lezen of niet? Tijdens het schrijven van een vacature is het belangrijk hier rekening mee te houden.

In de voorbeeldvacature staat de informatie over “Wat bieden wij jou als functienaam?” onderaan de vacature. Voor de meeste mensen is dat te ver weg om ze binnen die 3 seconden te overtuigen om verder te lezen. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het logisch om “Wat bieden wij jou?” bovenaan te zetten in de vacaturetekst.

4. Informatie over de organisatie

Vaak worden er prachtige verhalen verteld over de geschiedenis van de organisatie, maar dit is niet altijd relevant voor het werven van personeel. Schrijf op de vacature een kortere versie van deze geschiedenis waarin vooral de huidige organisatie centraal staat.

Natuurlijk is het goed om een link naar de geschiedenis op te nemen, maar vergeet niet te vermelden wat er zo leuk is aan de organisatie en welke toekomstplannen er zijn. Vervang dus geschiedenis en stoffige informatie door positieve en wervende aspecten.

5. Beschrijf een werkdag

Mensen vinden het prettig om te weten hoe hun gemiddelde werkdag eruitziet. Denk aan details zoals de werkplek, reistijden, gebruikte software en gereedschap, en hoe de afdeling eruitziet. Een video waarin een werkdag wordt getoond, de organisatie wordt gepresenteerd of collega’s iets vertellen over het werk kan positief werken en sollicitanten stimuleren om te solliciteren.

Een vacature schrijven die personeel werft, mag best wat tijd en denkwerk kosten.

6. Vereenvoudig het sollicitatieproces

In de huidige tijd is een motivatiebrief onnodig, aangezien het aantal sollicitanten vaak klein is. Daarom kun je ervoor kiezen om sollicitanten een eenvoudig bericht te laten sturen via e-mail of WhatsApp. Zodra je de gegevens hebt, kun je zelf contact opnemen met de sollicitanten. Deze laagdrempeligheid kan enorm helpen talent te laten solliciteren.

7. Maak de sollicitatieprocedure bekend in de vacature

Mensen vinden solliciteren niet leuk. Sommige sollicitanten, vooral technici en ICT’ers, hebben zelfs een hekel aan lange sollicitatieprocedures. Als je een vacature gaat schrijven, benoem dan de procedure in de vacature en houd deze zo kort mogelijk. Je kunt echter wel vermelden dat je de juiste mensen wilt aannemen en daarom een zorgvuldige selectieprocedure hebt.

8. Trek een breder publiek aan, als het kan.

Veel mensen die een vacature schrijven gaan over dit punt piekeren. Denk goed na voor je gaat schrijven en stel jezelf de volgende vragen.
Is het vereist dat sollicitanten bepaalde diploma’s en certificaten hebben? Of zouden ze deze op termijn kunnen behalen? In de onderstaande voorbeeldvacature wordt bijvoorbeeld vermeld dat een VCA-basisdiploma vereist is. Een snelle zoekopdracht leert dat deze certificaten voor minder dan 200 euro te behalen zijn en dat je het diploma binnen één dag kunt halen. Zou het dan niet logischer zijn om het als volgt te formuleren: “Een VCA-basisdiploma of de bereidheid om dit te behalen”? Er zijn veel mensen die graag een carrièreswitch willen maken of al hebben gemaakt. Misschien zijn ze zeer gemotiveerd om de baan te krijgen en hebben ze al de benodigde vaardigheden. Beschrijf daarom welke mogelijkheden er zijn. Dit laat zien dat je graag sollicitanten wilt aantrekken, wat hen sneller zal doen reageren.

Door deze handige tips toe te passen, kun je een aantrekkelijke vacature opstellen die de interesse van potentiële sollicitanten wekt en hen aanmoedigt om te solliciteren.

9. Benoem het onboarden van nieuwe collega’s.

Door het onboarden van personeel te benoemen in onze vacaturetekst, willen we benadrukken dat we toegewijd zijn aan het creëren van een ondersteunende omgeving voor onze medewerkers, waarin ze zich welkom en gewaardeerd voelen. We geloven in de kracht van een solide basis en willen dat nieuwe teamleden vanaf het begin succesvol kunnen bijdragen aan onze organisatie. De moeite waard!

Conclusie:

Door deze negen stappen te volgen, kun je je wervingsproces verbeteren en de kans vergroten om geschikte kandidaten aan te trekken. Het belang van een goed geschreven vacaturetekst, de juiste kanalen gebruiken om de vacature te verspreiden, en het actief betrekken van medewerkers bij het wervingsproces zijn slechts enkele aspecten die aan bod komen. Met behulp van deze praktische en bruikbare aanbevelingen ben je goed op weg om succesvol personeel te werven en jouw organisatie naar nieuwe hoogtes te brengen.

Voorbeeldvacature (niet geoptimaliseerd):

Onderhoudsmonteur

Wat ga jij als onderhoudsmonteur installatietechniek bij ons doen?

Jij bent verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren van onderhoud aan verschillende installaties volgens de specificaties in de opdracht. Je legt verantwoording af aan het hoofd van de afdeling waarvoor je werkt. Verder ga jij:

 • Installatiewerkzaamheden zelfstandig uitvoeren aan installaties, conform voorgeschreven protocollen;
 • storingen afhandelen en aanpassingen aan installaties uitvoeren;
 • zorgen voor correcte invulling van documenten en afwijkingen melden;
 • klanten informeren over risico’s en bespreken van de mogelijkheden voor preventief onderhoud;
 • onderaannemers instrueren en begeleiden;
 • opdrachtbonnen correct invullen en laten tekenen.

Wat vragen wij van jou als Monteur installatietechniek?

Wij verwachten dat je zelfstandig onderhoud uitvoert aan diverse installaties volgens de specificaties in de opdracht. Je streeft hierbij altijd naar een hoog kwaliteitsniveau, klanttevredenheid en een positief resultaat. Je bent werkzaam op locatie bij de klant, dus klantvriendelijkheid en orde/netheid op de werkplek zijn erg belangrijk. Verder heb je:

 • minimaal MBO-3 niveau aangevuld met vakgerichte opleidingen en specialistische cursussen en trainingen;
 • een VCA-basis diploma;
 • een rijbewijs B.

Wat bieden wij jou als Monteur installatietechniek?

Wij bieden jou een uitdagende en veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Je komt terecht in een hecht team van ervaren vakmensen die jou graag willen ondersteunen en van wie jij veel kunt leren. Bovendien krijg je de kans om op locatie bij klanten te werken en hen te adviseren over de werking en het onderhoud van hun installaties. We stimuleren het volgen van aanvullende opleidingen, maar het is natuurlijk niet verplicht. Daarnaast bieden wij:

 • een salaris afhankelijk van leeftijd en ervaring;
 • een uitdagende baan binnen een ambitieus bedrijf;
 • een goede pensioenregeling;
 • een passende reiskostenvergoeding;
 • een studiekostenregeling;
 • een telefoon en eventueel een laptop van de zaak;
 • een bedrijfsauto;
 • uitzicht op een contract voor onbepaalde tijd.

Onderhoudsmonteur installatietechniek worden bij …. Installatietechniek? Solliciteer direct via het sollicitatieformulier!

Kennismaken?

Laten we contact hebben.