Redenen om van baan te veranderen: Het belang van verandering

We hebben allemaal wel momenten waarop we nadenken over ons werk. Laten we eerlijk zijn, werk is leuk en het stelt ons in staat om onze rekeningen te betalen. Maar het slokt ook veel van onze vrije tijd op…

Wanneer je personeel werft of probeert te behouden, is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen besluiten te vertrekken of te blijven. We hebben de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

Let op: Aangezien deze redenen voor iedereen anders zijn, staan ze in willekeurige volgorde.

• Carrièremogelijkheden en groei
Een van de belangrijkste redenen om een andere baan te overwegen, is de zoektocht naar nieuwe carrièremogelijkheden en groeikansen.

Als je vastgeroest zit in je huidige functie en nieuwe uitdagingen wilt aangaan die binnen je huidige baan niet mogelijk zijn, kan een andere werkgever een goede optie zijn.

• Werkplezier en tevredenheid
Geluk en voldoening zijn belangrijk in ons leven en in ons werk. Wanneer we merken dat we gedurende langere tijd geen plezier meer hebben in ons werk, kan dit een duidelijk signaal zijn om te gaan solliciteren. Een nieuwe baan kan nieuwe kansen, stimulans, plezier en interesses bieden, waardoor ons werkplezier weer toeneemt.

• Moeilijke combinatie van werk en privé Thuiswerken bevalt veel mensen goed. Flexibele werktijden om bijvoorbeeld de kinderen van school te halen of om even te sporten en dan langer door te werken. Wie wil dat nou niet?

Als onze huidige baan echter te veel van onze tijd en energie opslokt en niet samengaat met een goede balans tussen werk en privé, kunnen we ervoor kiezen om op zoek te gaan naar een baan met flexibelere werktijden, telewerkopties of andere regelingen die ons in staat stellen beter voor onszelf en onze dierbaren te zorgen.

• Problemen met het team, leidinggevende of collega’s
Een slechte relatie met collega’s of leidinggevenden kan een grote invloed hebben op ons werkplezier. Conflicten, gebrek aan ondersteuning of waardering kunnen ons enorm demotiveren. Niets is zo demotiverend als ruzie met een baas of collega.

In veel gevallen komt pesterij op het werk nog steeds voor. Zelfs een hoog salaris kan ons dan niet gemotiveerd houden. In dergelijke situaties wil je dan maar één ding. Wegwezen, zo snel mogelijk!

• Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak

Zodra we iets krijgen wat we graag wilden hebben, kan de interesse vaak snel vervagen. Dit geldt zeker voor banen.


Soms ontdekken we nieuwe interesses of passies waarvan we graag ons werk willen maken. Ondanks dat we de baan heel graag wilden, blijkt het niet zo leuk te zijn als we hadden gedacht.

• Verandering van inzicht

We kunnen tot het besef komen dat onze huidige baan niet aansluit bij onze waarden, talenten of lange termijndoelen. Dit kan ons de behoefte geven om een andere richting in te slaan en een baan te zoeken die beter past bij wie we zijn en wat we willen bereiken.

Het nemen van de beslissing om van baan te veranderen is meestal een persoonlijke en weloverwogen keuze. Het is belangrijk om onze behoeften, doelen en waarden in overweging te nemen bij het evalueren van onze huidige situatie en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Onthoud goed dat er niets zo veranderlijk is als een mens. Vooral nu er ontzettend veel kansen en keuzes zijn. Ga het gesprek aan met elkaar en vraag door naar de onderliggende redenen.

Kennismaken?

Laten we contact hebben.