Personeel Gezocht: Hoe trek je de beste kandidaten aan?

Afgelopen periode(jaren) heb ik eens goed om me heen gekeken naar personeelswerving.

Daarbij heb ik gezien dat veel mensen anderen kopiëren en niet de werving afstemmen op het personeel wat ze zoeken. Ik neem je mee in het verhaal personeel gezocht.

Personeel gezocht, de simpele uitleg:

Personeel in je netwerk.

Het personeel wat je zoekt moet weten dat je een vacature hebt. Je wil dat ze de vacature zien en aantrekkelijk vinden, dat werkt het beste met een directe benadering of het regelmatig voorbij zien komen van de vacature “personeel gezocht”. Dat werkt het beste als je het personeel wat je zoekt, al in je netwerk hebt.
Pagina: Hoe werven wij personeel?


Vacature wervend en vindbaar.

Ok, je hebt de potentiele werknemers in je (digitale)netwerk. Nu is het belangrijk dat ze de vacature zien, lezen en solliciteren. Als de mensen in je netwerk zitten is een directe benadering snel, efficiënt, voordelig en meestal succesvol.
Vacature schrijven: 9 Stappen om jouw vacature naar een hoger niveau te tillen.

personeel gezocht

Adverteren

Heb je de mensen niet in je netwerk dan is alsnog benaderen een goed idee. Een andere methode die succesvol kan zijn is adverteren op Google, of misschien nog beter, op social media als Instagram of Facebook.

Concurrentie in personeel gezocht

In de huidige competitieve arbeidsmarkt kan het vinden en aannemen van toptalent een ontmoedigende taak zijn voor elke bedrijfseigenaar of hr manager/medewerker. Met zoveel bedrijven die strijden om dezelfde kandidaten, is het van cruciaal belang om op te vallen en de beste mensen aan te trekken om deel uit te maken van je team. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw vacatures de aandacht trekken van de meest gekwalificeerde kandidaten?

Voor je personeel gaat zoeken, jouw wervingsbehoeften begrijpen

Voordat je begint met het aantrekken en aannemen van kandidaten, is het belangrijk om jouw wervingsbehoeften goed te begrijpen. Dit omvat het omschrijven van de benodigde diploma’s, certificaten, vaardigheden, ervaringen en persoonlijke eigenschappen die je zoekt in een kandidaat.

Het is essentieel om duidelijk te zijn over de functievereisten en de verwachtingen die je hebt van de nieuwe medewerker. Door een duidelijk beeld te hebben van jouw wervingsbehoeften, kun je gerichter zoeken en de juiste kandidaten aantrekken.

personeel gezocht vacature

Personeel gezocht, maar wel de juiste.

Het is belangrijk om te erkennen dat het aantrekken en aannemen van de beste kandidaten niet alleen gaat om het vinden van mensen met de juiste vaardigheden en ervaringen. Het gaat ook om het vinden van mensen die passen bij de waarden en cultuur van jouw bedrijf. Een team dat op één lijn zit en dezelfde doelen nastreeft, kan een krachtige kracht zijn en bijdragen aan het succes van jouw bedrijf. Daarom is het cruciaal om na te denken over de bedrijfscultuur en waarden bij het aantrekken en aannemen van nieuwe medewerkers.

De juiste voorwaarden en het contract.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over het type contract dat je wilt aanbieden. Wil je iemand in dienst nemen op basis van een vast contract, een tijdelijk contract of als freelancer? Elk type contract heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften en de aard van het werk dat moet worden uitgevoerd.
Het begrijpen van jouw wervingsbehoeften stelt je in staat om een duidelijke vacaturebeschrijving te maken die de juiste kandidaten aantrekt. Laten we eens kijken naar hoe je aantrekkelijke vacaturebeschrijvingen kunt maken om de beste kandidaten aan te trekken en aan te nemen.

 

Een aantrekkelijke personeel gezocht vacaturebeschrijving maken

Een goede personeel gezocht vacaturebeschrijving is essentieel om de juiste kandidaten aan te trekken. Het moet duidelijk en beknopt zijn en de essentiële functievereisten en verantwoordelijkheden bevatten. Hier zijn enkele tips om een aantrekkelijke vacaturebeschrijving te maken:

1. Begin met een pakkende introductie: Grijp de aandacht van potentiële kandidaten door een boeiende introductie te schrijven die het unieke karakter en de uitdagingen van de functie benadrukt.

 

2. Wees duidelijk over de functievereisten: Vermeld de benodigde vaardigheden, opleiding en ervaring die nodig zijn om de functie succesvol uit te voeren. Wees specifiek en vermijd vage bewoordingen.

 

3. Beschrijf de verantwoordelijkheden en taken: Geef een overzicht van de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken die de kandidaat zal hebben. Hierdoor kunnen potentiële kandidaten een duidelijk beeld krijgen van wat er van hen wordt verwacht.

 

4. Benadruk de voordelen van werken bij jouw bedrijf: Vergeet niet om de unieke voordelen van werken bij jouw bedrijf te vermelden. Dit kan variëren van flexibele werktijden tot groeimogelijkheden en andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

5. Geef informatie over het sollicitatieproces: Vermeld duidelijk hoe kandidaten kunnen solliciteren en geef een indicatie van het sollicitatieproces en de tijdlijn.

Het is ook belangrijk om de vacaturebeschrijving te schrijven in een duidelijke en beknopte taal. Vermijd jargon en technisch taalgebruik dat mogelijk niet begrepen wordt door potentiële kandidaten. Houd de vacaturebeschrijving up-to-date en reviseer deze regelmatig om ervoor te zorgen dat deze relevant blijft.
Artikel: Vacature schrijven: 9 Stappen om jouw vacature naar een hoger niveau te tillen.

Gebruik van vacaturebanken en online platforms

Het plaatsen van jouw vacatures op vacaturebanken en online platforms is een minder effectieve manier om de juiste kandidaten aan te trekken in tijden van concurrentie. Er zijn verschillende vacaturebanken en platforms beschikbaar, zowel algemeen als branche-specifiek. Het is belangrijk om te onderzoeken welke platforms het meest relevant zijn voor jouw specifieke branche en functie. Hier zijn enkele tips om het meeste uit jouw online wervingsinspanningen te halen:

1. Kies de juiste platforms: Identificeer de vacaturebanken en online platforms die het meest gebruikt worden door jouw doelgroep. Dit kan variëren afhankelijk van de functie en branche.

2. Optimaliseer jouw vacaturebeschrijvingen: Zorg ervoor dat jouw vacaturebeschrijvingen zoekmachine vriendelijk zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gevonden door potentiële kandidaten. Gebruik relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat de beschrijving duidelijk en beknopt is.

3. Promoot jouw vacatures op sociale media: Maak gebruik van jouw bedrijfspagina’s op sociale media om jouw vacatures te promoten. Dit kan helpen om een groter bereik te krijgen en potentiële kandidaten te bereiken die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een baan.

4. Gebruik personeel gezocht tracking en analytics: Maak gebruik van tracking en analytics tools om inzicht te krijgen in de prestaties van jouw vacatureplaatsingen. Dit kan je helpen om te bepalen welke platforms het meest effectief zijn en waar je jouw inspanningen kunt concentreren.
Het gebruik van vacaturebanken en online platforms kan een dure manier zijn om jouw vacatures onder de aandacht te brengen van de juiste kandidaten. Het is echter wel belangrijk om ook andere wervingskanalen te verkennen, zoals sociale media en werknemersverwijzingen, om het bereik van jouw wervingsinspanningen te vergroten.

personeel gezocht social media

Gebruik van sociale media voor werving

Sociale media is een krachtig hulpmiddel geworden voor wervingsdoeleinden. Het stelt bedrijven in staat om mogelijke kandidaten te bereiken en te betrekken op een manier die traditionele wervingskanalen niet kunnen bieden. Zoals ik eerder in dit artikel schreef, directe benadering heeft echt de voorkeur. Daarnaast kun je deze methodes inzetten.

Werknemersverwijzingen en netwerken

Een andere effectieve strategie om de beste kandidaten aan te trekken is door gebruik te maken van werknemersverwijzingen en professionele netwerken.

Jouw huidige werknemers kunnen waardevolle bronnen zijn voor het vinden van potentiële kandidaten. Ze zijn goed op de hoogte van jouw bedrijfscultuur en waarden en kunnen kandidaten aandragen die goed bij jouw organisatie passen. Hier zijn enkele tips om werknemersverwijzingen en netwerken effectief te benutten:

1. Stel een werknemersverwijzingsprogramma in: Moedig jouw werknemers aan om potentiële kandidaten aan te dragen door middel van een werknemersverwijzingsprogramma. Bied beloningen of incentives aan voor succesvolle verwijzingen.

2. Maak gebruik van professionele netwerken: Maak gebruik van professionele netwerken zoals LinkedIn om potentiële kandidaten te vinden. Dit stelt je in staat om gericht te zoeken naar mensen met de juiste vaardigheden en ervaringen.

3. Organiseer netwerkevenementen: Organiseer netwerkevenementen of neem deel aan branche gerelateerde evenementen om jouw professionele netwerk uit te breiden. Dit kan leiden tot waardevolle contacten en potentiële kandidaten.
Werknemersverwijzingen en professionele netwerken kunnen een waardevolle bron zijn voor het vinden van gekwalificeerde kandidaten. Het kan ook helpen om de betrokkenheid van jouw werknemers te vergroten, aangezien zij zich gewaardeerd voelen wanneer hun verwijzingen succesvol zijn.

De nadruk leggen op jouw bedrijfscultuur en waarden
Bij het aantrekken en aannemen van de beste kandidaten is het essentieel om de nadruk te leggen op de bedrijfscultuur en de sfeer. Juist in deze tijd veranderen mensen hiervoor van werkgever.
Artikel: Redenen om van baan te veranderen.

Kennismaken?

Laten we contact hebben.